#81: Digitaliseringens skyggeside er ulighed og eksklusion: Forstå årsagerne og de mulige løsninger



Den offentlige sektor i Danmark har i de seneste årtier gennemgået en rivende udvikling i takt med den øgede digitalisering. Det betyder blandt andet, at borgernes møde med myndighederne i dag i høj grad foregår digitalt - om det så er via skat.dk, borger.dk, sundhed.dk, eller når man logger på med sit MitID og modtager en besked på Digital Post.

Den digitale udvikling rummer mange fordele for Danmark. Det er dog også en udvikling med så vidtrækkende konsekvenser og så markante forandringer til følge, at nogle borgere har svært ved at følge med, når det digitale tog buldrer derudad. Dermed risikerer de at blive efterladt på perronen, og vi risikerer at få skabt et samfund, hvor der ikke er lige adgang og lige muligheder for alle.

Hvis vi skal blive bedre til at sikre et velfærdssamfund, hvor den offentlige digitalisering er til gavn for alle, kræver det blandt andet en bedre forståelse af, hvad det er, der styrer borgernes adfærd.

Medvirkende:
Søren Skaarup, postdoc ved Center for offentlig IT på IT-Universitetet. Medlem af udvalget for digitale kompetencer i Dansk IT
Vært: Kim Stensdal