Trump og truslerne: Er risikoen ved amerikanske cloud-tjenester for høj - og har vi et alternativ?
Den offentlige sektor i Danmark bruger amerikanske cloud-tjenester i stor stil. Er risikoen ved det setup blevet for høj, efter at Donald Trump er blevet præsident i USA, og når spændingerne og konflikterne i verden i det hele taget stiger? Og har vi overhovedet noget reelt alternativ til de amerikanske cloud-tjenester? Hør eller genhør paneldebatten fra Dansk IT's OffDig-konference.
Verden er i total forandring, spændingerne stiger, og usikkerhed er blevet et grundvilkår. Hvad betyder det for den offentlige sektors brug af amerikanske cloud-tjenester? Er vi nødt til at ændre kurs og i højere grad satse på at opbygge egne cloud-datacentre og sikre en dansk og europæiske digital infrastruktur?
Der er i den seneste tid sået alvorlig tvivl om det juridiske fundament under danske organisationers brug af amerikanske cloud-tjenester. Dataaftalen mellem EU og USA, Transatlantic Data Privacy Framework, der blev vedtaget i juli 2023, gør det muligt, at EU-virksomheder kan bruge cloud-tjenester fra f.eks. Microsoft, Google og Amazon. Den aftale blev vedtaget, da de tidligere dataaftaler, Safe Harbor og Privacy Shield, var blevet erklæret ugyldige af EU-domstolen. Så langt så godt.
Så valgte har Trump-administrationen at fyre tre demokratiske medlemmer af det vigtige tilsynsorgan Privacy and Civil Liberties Oversight Board. Risikerer vi, at hele det juriske fundament med Transatlantic Data Privacy Framework falder fra hinanden? De juridiske bekymringer er helt reelle.
Samtidig stiger de politiske spændinger i verden. USA har med Donald Trump ved roret har sat en kurs, der gør, at vi bliver nødt til at forholde os til, hvordan vi forbereder os på en eskalering af de politiske uenigheder mellem Europa og USA. Herunder også i forhold til, om vi overhovedet tør bruge amerikanske cloud-tjenester? Og har vi overhovedet noget reelt alternativ?
Hør eller genhør debatten fra Dansk IT's store konference om offentlig digitalisering, OffDig, der fandt sted i marts 2025 med omkring 1.800 deltagere.
Medvirkende:
Lone Juric Sørensen, chef for Fælles IT og Digitalisering i Aarhus Kommune
Jesper Husmer Vang, advokat og partner, Hopp & Partners
Klaus Larsen, it-direktør i Region Nordjylland, medlem af Dansk IT's udvalg for it i den offentlige sektor
Line Sinding Skött, direktør for offentlig sektor, Microsoft Danmark
Thomas Kristmar, områdechef i Statens IT og medlem af Dansk IT's udvalg for cybersikkerhed i samfundet
David Heinemeier Hansson, tech-iværksætter og teknologichef i 37signals
Moderator: Kim Stensdal, chef for kommunikation og viden i Dansk IT